Vepřový guláš je jedním z nejoblíbenějších jídel české kuchyně. Toto vydatné a chutné jídlo si získalo srdce mnoha gurmánů díky své jednoduchosti a bohaté chuti. Pokud hledáte dokonalý recept na vepřový guláš, který vás ohromí svou vůní a chutí, jste na správném místě! V tomto článku vás krok za krokem provedeme přípravou tohoto lahodného pokrmu a prozradíme vám několik triků, jak guláš vylepšit.
Proč milujeme vepřový guláš?
Vepřový guláš je nejen chutný, ale také velmi univerzální. Můžete ho podávat s knedlíky, chlebem, rýží nebo bramborami. Jeho příprava je jednoduchá a zvládne ji i začátečník. Navíc je to skvělý způsob, jak zužitkovat různé kousky vepřového masa.
Ingredience na vepřový guláš
Pro přípravu vepřového guláše budete potřebovat následující suroviny:
- 800 g vepřového masa (plec, krkovice nebo kýta)
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce sladké papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžíce rajského protlaku
- 500 ml vývaru (masový nebo zeleninový)
- 2 lžíce oleje nebo sádla
- 1 bobkový list
- 3 kuličky nového koření
- 3 kuličky jalovce (volitelné)
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 lžička cukru (pro vyvážení chuti)
- 1 lžíce hladké mouky (na zahuštění)
Postup přípravy vepřového guláše
1. Příprava masa
Vepřové maso nakrájejte na větší kostky (asi 3×3 cm). Maso by mělo být dostatečně velké, aby se nerozpadlo během dlouhého dušení.
2. Restování cibule
Na pánvi rozehřejte olej nebo sádlo. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a restujte ji dozlatova. Cibule je základem chuti guláše, proto ji nespěchejte a nechte ji opravdu zesklovatět.
3. Přidání koření
Jakmile je cibule hotová, přidejte sladkou papriku, mletý kmín a rajský protlak. Promíchejte a nechte koření krátce orestovat. Pozor, paprika by se neměla připálit, jinak by guláš získal hořkou chuť.
4. Dušení masa
Vepřové maso vložte do pánve a důkladně ho opečte ze všech stran. Poté přidejte prolisovaný česnek, bobkový list, nové koření a jalovec. Zalijte vývarem a přiveďte k varu.
5. Pomalé dušení
Guláš přikryjte pokličkou a duste na mírném ohni asi 1,5–2 hodiny. Maso by mělo být krásně měkké a rozpadat se. Během dušení občas promíchejte a případně dolijte trochu vývaru, pokud se tekutina odpaří.
6. Zahuštění guláše
Až bude maso měkké, připravte si zásmažku. Na pánvi rozpusťte lžíci másla, přidejte lžíci mouky a míchejte, dokud směs nezíská světle hnědou barvu. Zásmažku přidejte do guláše a důkladně promíchejte. Guláš by měl získat krémovou konzistenci.
7. Dochucení
Nakonec guláš dochuťte solí, pepřem a trochou cukru. Cukr pomůže vyvážit kyselost rajského protlaku a dodá guláši příjemnou chuť.
Tipy a triky pro dokonalý vepřový guláš
- Výběr masa: Nejlepší je použít tučnější kousky vepřového masa, jako je krkovice nebo plec. Tyto části zůstanou šťavnaté i po dlouhém dušení.
- Použití sádla: Sádlo dodá guláši autentičtější chuť. Pokud ho nemáte, můžete použít olej.
- Pomalé dušení: Klíčem k dokonalému guláši je trpělivost. Maso by mělo být dušené na mírném ohni, aby bylo měkké a plné chuti.
- Zahuštění: Pokud chcete guláš ještě více zahustit, můžete přidat více zásmažky nebo ho rozmixovat tyčovým mixérem.
- Podávání: Vepřový guláš podávejte s knedlíky, chlebem nebo bramborami. Skvěle chutná i s nakládanou zeleninou.
Časté otázky o vepřovém guláši
1. Jak dlouho vydrží vepřový guláš v lednici?
Vepřový guláš můžete skladovat v lednici až 3–4 dny. Pokud ho chcete uchovat déle, zamrazte ho.
2. Mohu použít jiné maso než vepřové?
Ano, guláš můžete připravit i z hovězího nebo kuřecího masa. Každý druh masa dodá guláši jinou chuť.
3. Jak guláš dochutit, aby byl pikantnější?
Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte do guláše chilli papričku nebo pár kapek pálivé omáčky.
Závěr
Vepřový guláš je dokonalým příkladem toho, jak jednoduché jídlo může být neuvěřitelně chutné. S naším receptem si ho snadno připravíte doma a ohromíte svou rodinu nebo hosty. Nezapomeňte, že klíčem k úspěchu je kvalitní maso, správné koření a hlavně trpělivost. Tak co, dáte si vepřový guláš dnes k večeři?
Přečtěte si také:7 kroků k dokonalému plovu: Recept, který si zamilujete
Přečtěte si také na našich webových stránkách:Voňavý koláč se zelím: Dokonalý recept pro chladné dny v roce 2025
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.