Vaření s láskou 7600107d2d08d3e01b8d95d7d84769a7 Jak upéct nejlepší čokoládový dort, který kdy ochutnáte Recept na dezerty  Vláčný dort Vanilkový extrakt Recept na dort Pečení dortu Kvalitní čokoláda Čokoládový dort Čokoládová ganache

Jak upéct nejlepší čokoládový dort, který kdy ochutnáte

Kdo by odolal kousku čokoládového dortu? Tento nadýchaný, vláčný a plný čokoládové chuti dezert je snem každého milovníka sladkostí. Ať už ho připravujete na narozeniny, oslavu nebo jako sladkou tečku po večeři, s tímto receptem se vám podaří vytvořit nejlepší čokoládový dort, který si každý zamiluje. Jak na to? Přečtěte si následující kroky a překvapte sebe i své blízké tímto dokonalým pečeným pokrmem.

Ingredience na čokoládový dort:

Na korpus:

  • 200 g kvalitní hořké čokolády (min. 70% kakaa)
  • 200 g hladké mouky
  • 200 g cukru (můžete použít i hnědý cukr pro lepší chuť)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky sody bikarbony
  • 1/2 lžičky soli
  • 4 vejce
  • 200 ml mléka (nebo rostlinného mléka pro veganskou variantu)
  • 100 g rozpuštěného másla nebo rostlinného oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 200 ml horké vody

Na čokoládovou ganache:

  • 250 g kvalitní hořké čokolády
  • 250 ml smetany ke šlehání

Na zdobení (volitelné):

  • Strouhaná čokoláda
  • Ovoce (maliny, jahody)
  • Čerstvá máta
  • Ořechy nebo perly na ozdobu

Postup přípravy:

1. Příprava surovin

Začněte tím, že si připravíte všechny ingredience. Čokoládu na korpus nakrájejte na menší kousky a nechte ji rozpustit buď ve vodní lázni, nebo v mikrovlnné troubě. Před použitím ji nechte trochu zchladnout. Všechny suché ingredience (mouku, cukr, prášek do pečiva, sodu a sůl) prosejte do jedné mísy.

2. Vytvoření těsta

V jiné misce vyšlehejte vejce s mlékem, rozpuštěným máslem nebo olejem a vanilkovým extraktem, dokud se všechny ingredience nespojí. Poté k tekuté směsi přidejte směs suchých ingrediencí a důkladně promíchejte. Následně přilijte rozpuštěnou čokoládu a znovu vše spojte, aby vzniklo hladké těsto.

3. Přidání horké vody

Aby byl váš dort opravdu vláčný a jemný, přidejte na závěr horkou vodu. Může se vám zdát, že těsto je příliš tekuté, ale to je správně – horká voda pomůže čokoládě lépe se vstřebat a dort bude jemnější.

4. Pečení

Předehřejte troubu na 180°C. Vymažte dortovou formu (ideálně o průměru 22-24 cm) máslem a vysypte moukou nebo použijte pečicí papír. Nalijte těsto do formy a rovnoměrně ho rozetřete. Pečte v předehřáté troubě přibližně 30–35 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu dortu nevyjde čistá. Po upečení dort nechte vychladnout ve formě, než ho vyklopíte.

5. Příprava čokoládové ganache

Mezitím si připravte čokoládovou ganache. Smetanu přiveďte k varu, poté ji nalijte na kousky čokolády v misce. Nechte stát několik minut a poté promíchejte do hladka. Ganache by měla mít hladkou, lesklou konzistenci. Pokud ji chcete použít jako polevu, nechte ji chvíli zchladnout, aby zhoustla.

6. Sestavení dortu

Jakmile je dort vychladlý, rozdělte ho na dva nebo tři vrstvy podle vašeho přání. Každou vrstvu potřete čokoládovou ganache a poté je navrstvěte na sebe. Pokryjte celý dort ganache a rozetřete ji do hladka po celém povrchu.

7. Zdobení a servírování

Dort můžete ozdobit podle vlastního vkusu. Skvěle se hodí strouhaná čokoláda, čerstvé ovoce, ořechy nebo listy máty pro svěží vzhled. Podávejte ihned nebo nechte dort odpočívat v lednici, aby se ganache lépe spojila.

Tipy pro perfektní čokoládový dort:

  • Vyberte kvalitní čokoládu – čím lepší je čokoláda, tím lepší bude chuť vašeho dortu. Preferujte čokoládu s vysokým obsahem kakaa (min. 70 %).
  • Mějte všechny ingredience pokojové teploty – aby se těsto dobře spojilo, je důležité, aby měly ingredience stejnou teplotu.
  • Pečte opatrně – každý pečicí čas je jiný, proto doporučujeme kontrolovat dort špejlí, aby se nepřepekl.
  • Zdobení – zvolte jednoduché, ale elegantní zdobení, které zvýrazní bohatou čokoládovou chuť.

Závěr

S tímto receptem na čokoládový dort si můžete být jisti, že připravíte nejen lahodný, ale i vizuálně krásný dezert. Díky kvalitní čokoládě, vláčnému těstu a hebké čokoládové ganache bude tento dort přímo pohádkovým zážitkem. Ať už oslavujete narozeniny, sváteční příležitost nebo si jen chcete dopřát sladkou tečku, tento čokoládový dort se stane vaším oblíbeným receptem!

Tlačidlo „Ďalšie zaujímavé články“ Přečtěte si více

Napsat komentář