Recepty z hub jsou skvělým způsobem, jak využít sezónní surovinu a vytvořit chutné a zdravé pokrmy. Houby jsou nejen plné chuti, ale také nabízejí řadu zdravotních benefitů. V této článku vám představíme několik osvědčených receptů z hub, které potěší vaše chuťové pohárky a zahřejí u rodinného stolu.
Recepty z hub:Proč vařit z hub?
Houby jsou oblíbenou surovinou nejen pro svou univerzálnost, ale také pro jejich nutriční hodnotu. Obsahují vitamíny skupiny B, draslík, selen a antioxidanty, které podporují imunitní systém. Navíc jsou nízkokalorické a skvěle se hodí do vegetariánských i veganských jídel.
1. Krémová houbová polévka
Tato polévka je ideální pro chladné podzimní dny. Její krémová konzistence a intenzivní houbová chuť z ní dělají oblíbené jídlo pro celou rodinu.
Ingredience:
- 500 g čerstvých hub (např. žampiony, hříbky)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 litr zeleninového vývaru
- 200 ml smetany
- 2 lžíce másla
- Sůl, pepř, tymián
Postup:
- Na másle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.
- Přidejte nakrájené houby a duste 10 minut.
- Zalijte vývarem a vařte 15 minut.
- Polévku rozmixujte do hladka, přidejte smetanu a dochutíte solí, pepřem a tymiánem.
- Podávejte s čerstvým chlebem nebo krutony.
2. Smaženice z hub
Smaženice je klasický český pokrm, který se připravuje z čerstvých hub. Je jednoduchý, ale velmi chutný.
Ingredience:
- 500 g směsi lesních hub
- 1 cibule
- 4 vejce
- 2 lžíce sádla
- Sůl, pepř, kmín
Postup:
- Na sádle orestujte cibuli dozlatova.
- Přidejte nakrájené houby a duste, dokud nezměknou.
- Přidejte vejce a míchejte, dokud neztuhnou.
- Dochutíte solí, pepřem a kmínem.
- Podávejte s čerstvým chlebem.
3. Houbové rizoto
Houbové rizoto je skvělou volbou pro milovníky italské kuchyně. Je plné chuti a dokonale zasytí.
Ingredience:
- 300 g rýže Arborio
- 300 g hub (např. žampiony, lišky)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 litr zeleninového vývaru
- 100 ml bílého vína
- 50 g parmazánu
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl, pepř, petrželka
Postup:
- Na olivovém oleji orestujte cibuli a česnek.
- Přidejte houby a duste 5 minut.
- Přidejte rýži a míchejte, dokud nezezlátne.
- Zalijte vínem a nechte odpařit.
- Postupně přidávejte vývar a míchejte, dokud rýže nezměkne.
- Na závěr vmíchejte nastrouhaný parmazán a petrželku.
4. Plněné žampiony
Plněné žampiony jsou skvělou předkrmovou nebo hlavní chodem. Jsou jednoduché na přípravu a vypadají velmi elegantně.
Ingredience:
- 12 velkých žampionů
- 100 g strouhanky
- 50 g sýra (např. čedar)
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl, pepř, petrželka
Postup:
- Očistěte žampiony a odstraňte nožičky.
- Nožičky nakrájejte a smíchejte se strouhankou, sýrem, česnekem a petrželkou.
- Směsí naplňte kloboučky žampionů.
- Pečte v troubě při 180 °C 20 minut.
5. Houbový guláš
Houbový guláš je vydatné jídlo, které skvěle chutná s knedlíkem nebo chlebem.
Ingredience:
- 600 g hub
- 2 cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce papriky
- 500 ml zeleninového vývaru
- 2 lžíce oleje
- Sůl, pepř, kmín
Postup:
- Na oleji orestujte cibuli dozlatova.
- Přidejte houby a duste 10 minut.
- Přidejte mouku, papriku a zalijte vývarem.
- Vařte 20 minut, dokud guláš nezhoustne.
- Dochutíte solí, pepřem a kmínem.
Tipy pro práci s houbami
- Čištění hub: Houby čistěte štětečkem nebo vlhkým hadříkem. Nemyjte je pod vodou, aby nenatáhly vlhkost.
- Skladování: Čerstvé houby skladujte v lednici maximálně 2–3 dny.
- Sušení: Sušené houby jsou skvělou alternativou v zimních měsících.
Závěr
Recepty z hub jsou skvělým způsobem, jak si vychutnat sezónní surovinu a připravit chutné a zdravé pokrmy. Ať už si vyberete krémovou polévku, smaženici nebo houbové rizoto, každý z těchto receptů vás potěší svou chutí a jednoduchostí. Nechte se inspirovat a vyzkoušejte některý z našich receptů z hub ještě dnes!
Přečtěte si také:7 kroků k dokonalému plovu: Recept, který si zamilujete
Přečtěte si také na našich webových stránkách:Voňavý koláč se zelím: Dokonalý recept pro chladné dny v roce 2025
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.