Vaření s láskou img 7 kroků k dokonalým karbanátkům: Recept, který si zamilujete Snadné a rychlé recepty Zdravá výživa

7 kroků k dokonalým karbanátkům: Recept, který si zamilujete

Karbanátkům, nebo také frikadélky, jsou jednou z nejoblíbenějších pokrmů nejen v Česku, ale po celém světě. Tyto malé, šťavnaté kuličky z mletého masa dokážou potěšit každého, kdo je ochutná. Ať už je podáváte s bramborovou kaší, rýží nebo jako přílohu k polévce, vždy se stanou středobodem večeře. V tomto článku vám přinášíme detailní recept na přípravu dokonalých karbanátek, který zvládne i začátečník. Navíc vám prozradíme pár triků, jak dosáhnout toho, aby byly karbanátky šťavnaté a plné chuti.

Ingredience na přípravu karbanátků

Než se pustíme do samotného vaření, připravte si následující suroviny:

  • 500 g mletého masa (ideálně mix vepřového a hovězího)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 100 g strouhanky
  • 50 ml mléka
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička hořčice (volitelně)
  • Olej na smažení
Vaření s láskou i?id=cb3d6cebdee7fa28c00e0599abfd8ebb_l-5222489-images-thumbs&n=13 7 kroků k dokonalým karbanátkům: Recept, který si zamilujete Snadné a rychlé recepty Zdravá výživa

Postup přípravy krok za krokem

  1. Příprava cibule a česneku
    Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemné kostičky. Česnek prolisujte nebo nastrouhejte na jemném struhadle. Cibule a česnek jsou základem chuti, takže je důležité je připravit správně.
  2. Namáčení strouhanky
    V malé misce smíchejte strouhanku s mlékem a nechte ji chvíli odstát. Strouhanka nasákne mléko a získáte tak hmotu, která pomůže karbanátkům držet tvar a bude je udržovat šťavnaté.
  3. Míchání ingrediencí
    Do větší mísy vložte mleté maso, přidejte namočenou strouhanku, cibuli, česnek, vejce, sůl, pepř, sladkou papriku a hořčici. Všechny ingredience důkladně promíchejte rukama, aby se všechny chutě spojily. Pokud je směs příliš suchá, můžete přidat trochu více mléka.
  4. Tvarování karbanátků
    Ze směsi vytvarujte malé kuličky nebo placičky. Velikost závisí na vašich preferencích, ale obvykle se doporučuje velikost o průměru asi 5 cm. Pokud se směs lepí na ruce, namočte si je do vody.
  5. Smažení karbanátků
    Na pánvi rozehřejte olej a karbanátky vkládejte postupně. Smažte je na středním plameni, aby se uvnitř dobře propekly a zvenku byly křupavé. Každou stranu smažte asi 3–4 minuty, dokud nebude zlatavě hnědá.
  6. Podávání
    Hotové karbanátky podávejte s vaší oblíbenou přílohou. Tradičně se podávají s bramborovou kaší a dušenou zeleninou, ale skvěle chutnají i s rýží nebo salátem.
  7. Tip na závěr
    Pokud chcete, aby byly karbanátky ještě šťavnatější, můžete do směsi přidat nastrouhanou cuketu nebo mrkev. Tyto přísady dodají vlhkost a zároveň zvýší nutriční hodnotu pokrmu.
Vaření s láskou i?id=6a6cf2b829d8d99772ff688948cab068_l-5236343-images-thumbs&n=13 7 kroků k dokonalým karbanátkům: Recept, který si zamilujete Snadné a rychlé recepty Zdravá výživa

Proč si zamilujete tento recept?

Tento recept na karbanátky je jednoduchý, ale přitom velmi efektivní. Kombinace mletého masa, cibule, česneku a koření vytváří dokonalou harmonii chutí. Navíc je tento pokrm velmi univerzální – můžete ho podávat jako hlavní jídlo, přílohu nebo dokonce jako chuťovku na party.

Četnost slov v článku

Pro lepší přehlednost zde uvádíme seznam slov, která se v článku objevují nejčastěji:

  • karbanátky/karbanátků – 12x
  • maso – 5x
  • cibule – 4x
  • česnek – 4x
  • směs – 4x
  • strouhanka – 3x
  • mléko – 3x
  • šťavnaté – 3x
  • smažení – 3x
  • recept – 3x
Vaření s láskou i?id=9f71a46ca09c463ddcd2832863e5f0b1_l-4825035-images-thumbs&n=13 7 kroků k dokonalým karbanátkům: Recept, který si zamilujete Snadné a rychlé recepty Zdravá výživa

Závěr

Karbanátky jsou pokrm, který nikdy nevyjde z módy. Jsou jednoduché na přípravu, ale přitom dokážou potěšit i ty nejnáročnější strávníky. S naším receptem zvládnete přípravu dokonalých karbanátků za pár minut. Tak proč to nezkusit? Uvařte si je podle našeho návodu a uvidíte, že se stanou vaším oblíbeným jídlem. Dobrou chuť!


Přečtěte si také: 7 Tajemství Perfektního Guláš podle České Tradice

Přečtěte si také na našich webových stránkách: 10 Tajemství Perfektního Napoleonu podle České Tradice

Tlačidlo „Ďalšie zaujímavé články“ Přečtěte si více

Napsat komentář